Байкал ЕМ1 1 Л
град Свищов, област Велико Търново
БАЙКАЛ ЕМ1 Многоцелеви микробиологичен препарат
- Цена за 1 литър - 30,00 лв
- Цена за 0,500 мл - 18,00 лв
Доставки само с Еконт, с 30% отстъпка от куриерската такса
Петлето ЕООД
гр. Свищов
ул. Мир № 6
Описание:
Многоцелеви микробиологичен препарат, разработен от водещи Руски микробиолози, като продукт представляващ комплекс от живи полезни микроорганизми, който се използва за възстановяване на почвата, подсилване на имунитета (а следователно, и жизнената сила) на растения, птици, животни и вървейки по хранителната верига - човека.
Ето най-големите групи на микроорганизми, влизащи в ЕМ-препарат и най-важните им функции:
Фотосинтезиращи бактерии
Това са независими самоподдържащи се микроорганизми. Тези бактерии синтезират полезни вещества от кореневите израстъци на растения, органични вещества и отровни газове, като използват слънчевата светлина и топлина на почвата, като источници на енергия. Полезните вещества са аминокиселини, нуклеинови киселини, биологично активни вещества и захари. Те способстват на развитието и растежа на растенията. Тези вещества се поглъщат непосредственно от растенията и са храна за развиващи се бактерии. В отговор на увеличения брой фотосинтезиращи бактерии в почвата расте съдържанието на други ефективни микроорганизми. Например, съдържанието на микоризни гъби се увеличава поради наличието на аминокиселини. А микориза, на свой ред, подобрява разтворимостта на фосфати в почвите, набавяйки на растенията недостъпния по-рано фосфор.
Млечнокиселинни бактерии
Те изработват млечна киселина от захари и други въглехидрати, произведени от фотосинтезиращи бактерии и дрожди. Напитки като кисело мляко или саламура за кисели краставички произвеждат с помощта на млечнокисели бактерии. Млечната киселина е мощен стерилизатор. Тя подтиска вредните микроорганизми и ускорява разлагане на органичните вещества. Освен това, млечнокиселите бактерии ферментират лигнини и целулоза. Млечнокиселите бактерии са способни да подтискат разпространението на вредния микроорганизъм Fusarium, който причинява болести по растенията. Увеличаването на числеността на Fusarium-а отслабва растенията, като предизвиква развитие на други болести и често завършва с образуване на нематоди. Броят на нематодите намалява постепенно, тъй като млечнокиселите бактерии възпрепятстват разпространението на Fusarium-а.
Дрожди
Синтезират антибиотици и полезни за растенията вещества като аминокиселини и захари, които се произвеждат от фотосинтезиращи бактерии, органични вещества и корени на растения.
Биологически активните вещества като хормони и ензими, произвеждани от дрожди, стимулират растежа на корена. Те отделят полезни субстрати за млечнокисели бактерии и актиномицети.
Актиномицети
Според структурата си те са междинни организми между бактерии и гъбички. Произвеждат естествени антибиотични вещества от аминокиселини, които се фотосинтезират от бактериите и органичното вещество. Тези антибиотици подтискат растежа на вредните гъбички и бактерии.
Актиномицетите могат да съществуват съвместно с фотосинтезиращи бактерии. По този начин, и двете групи допринасят за подобряване на състоянието на почвата.
Ферментиращи гъби
Гъбите като Aspergillus и Penicillium бързо разлагат органичните вещества, произвеждайки етилов спирт, сложни етери и антибиотици. Подтискат миризми и предотвратяват замърсяване на почвата с вредни насекоми и техните ларви.
Всяка една разновидност на ефективни микроорганизми има собствената си важна функция. Но в същото време поддържа действието на другите микроорганизми и използва вещества, които са били произведени от тези микроорганизми. Симбиозата е именно това явление на съвместно съществуване и просперитет.
Когато ЕМ се развива в почвите като една общност, количеството на полезните микроорганизми се увеличава. Микросвятът на почвите става по-богат, а микробните екосистеми в почвата са добре балансирани, при което патогенните микроорганизми не се развиват. По този начин, се подтискат болестите в почвите.
Корените на растенията отделят въглехидрати, аминокиселини, органични киселини и активни ензими, които ЕМ използва за растежа. По време на този процес те на своя ред, осугуряват на растенията аминокиселини, нуклеинови киселини, различни витамини и хормони. В околокореновата зона ЕМ образува симбиоза с растенията. Следователно, растенията се развиват в изключително благоприятни условия.