Червена калина (viburnum opulus) за 18лв Жълта калина за 20лв
Червена калина (viburnum opulus) около 70-90см за 18лв
Жълта калина около 30см за 20лв
Червената калина (Viburnum opulus) е вечнозелен декоративен храст или ниско дръвче.
Достига височина от 1-3 м и широчина 3 м.
През есента листата се обагрят в оранжевочервено.
цъфти през май-юни, с бели цветове.
Плодовете са дребни, червени, сочни.
Гарантирано качество
Произведено в България
Снимката е илюстративна - на снимката е показано как ще изглежда растението след положените необходими грижи!
Плодовете на червената калина са костилкови, овални, лъскави, светлочервени, сочни, със силно горчив вкус, Узряват през септември-октомври и се задържат дълго време след окапване на листата. Цъфти през май - юни. Плодовете са изключително богати на витамини: А, Е, С, К, Р, аминокиселини, каротеноиди, флавоноиди и множество Използва се кората на стеблото, кората на корена и плодовете на червената калина. Кората на стеблото на червената калина се събира през ранна пролет в началото на сокодвижението или късно през есента, след узряване на плодовете. Корите се сушат на сянка Изсушената кора е с кафеникаво-сива или зелено-сива, с малки червеникави петна, слаб характерен мирис и горчиво-стипчив вкус. Плодовете на червената калина се берат се при пълното им узряване. Презрелите и осланени плодове стават по-сочни и горчивината им намалява. Плодовете се сушат сенчесто и проветриво място, като клонките се завързват на китки. За вино се използват презрели и осланени плодове. Те не се повреждат при замръзване и от там идва името им Снежник
Жълта калина(viburnum opulus xanthocarpum)
Размер 20-30см
Цена 1 саксия 20лв
Почти неизвестно за България растение. Без проблем може да се отглежда на територията на цяла България. Плодовете са ядливи, но при директна консумация на по -голямо количество от храста е възможно да се появят леки стомашни разтройства. Поради тази причина консумацията се препоръчва под формата на мармалади, вина, подсладени сокове и т н. Много красиво растение с полезни плодове при правилна консумация и прекрасна декоративна стойност