Dr. Nature Витамин C + желязо с удължено освобождаване, 60 капсули
град Стамболийски, област Пловдив
Опаковка: 60 капсули за 60 дни
Марка: Doctor Nature
За ефективен метаболизъм и при повишени нужди от прием на желязо
Намален риск от дразнене на стомаха
Формула с удължено освобождаване
Всяка капсула съдържа: Витамин С (L - аскорбинова киселина) - 250 мг, желязо (железен глюконат) - 15 мг.
Предимства на формулата с удължено освобождаване:
Подобрено усвояване и ефективност: витамин С значително повишава усвояването на желязото.
Нежна към стомаха: намален риск от дразнене и стомашно-чревни разстройства.
Постоянни нива на хранителни вещества: осигурява стабилно освобождаване на желязо, поддържайки по-стабилни нива в кръвта с течение на времето.
Dr. Nature препоръчва за подпомагане при:
Слаб имунитет - витамин С и желязото засилват имунния отговор и подобряват функцията на белите кръвни клетки.
Желязодефицитна анемия - за подобряване на абсорбцията на желязо и повишаване нивата на хемоглобина.
При вегани и вегетарианци и вегани с дефицит на нехемово желязо.
При лица с хронични заболявания, които засягат усвояването на желязо или увеличават загубата му.
При повишената физическа активност - комбинацията помага за поддържане на оптимални нива на енергия.
За подпомагане на възстановяването и попълване на запасите от желязо, загубени по време на операция.
При жени с обилно менструално кървене често се нуждаят от допълнително желязо.
По време на бременност, когато нуждите от желязо нарастват.
За подобряване синтеза на колаген и здравето на кожата.
Проблеми с функцията на щитовидната жлеза.
Изчистване на тялото от токсини.
За подобрен транспорта на кислород към мозъка, синтез на невротрансмитери и предпазване от когнитивен спад.
При възрастни хора с намалено усвояване на хранителни вещества.
Начин на употреба: Препоръчва се прием от 1 капсула дневно.
Как действа
Витамин С (аскорбинова киселина)
Витамин С е мощен антиоксидант, който пречиства свободните радикали и реактивните кислородни видове, които могат да причинят клетъчно увреждане. Като неутрализира тези свободни радикали, витамин С помага за защитата на клетките от оксидативен стрес и намалява риска от хронични заболявания.
Витамин С e изключително важен за имунитета. Подобрява функцията на имунните клетки, включително неутрофилите, лимфоцитите и фагоцитите. Той се натрупва във фагоцитни клетки, като неутрофили, и може да засили хемотаксиса, фагоцитозата и убиването на микроби. Също така поддържа функцията на епителната бариера срещу патогени.
Витамин C увеличава бионаличността на нехемовото желязо чрез редуциране на фери желязото (Fe3+) до двувалентно желязо (Fe2+), което е по-разтворимо и лесно се абсорбира в червата. Това е особено полезно за хора, които спазват растителна диета, където желязото е предимно в нехемова форма.
Витамин С е кофактор за ензимите пролил и лизил хидроксилаза, които са необходими за хидроксилирането на пролиновите и лизиновите остатъци в колагена. Тази стъпка на хидроксилиране е критична за стабилността и функцията на колагена - протеин, който осигурява структура на различни тъкани, включително кожа, кръвоносни съдове, кости и съединителни тъкани. Оптималните нива на витамин С са от съществено значение за поддържане на еластичността и стегнатостта на кожата, заздравяването на рани и превенция срещу поява на фини линии и бръчки.
Желязо
Желязото е решаващ компонент на хемоглобина - протеинът в червените кръвни клетки, който се свързва с кислорода в белите дробове и го транспортира до тъканите в цялото тяло. Освен това е компонент на миоглобина, който доставя кислород на мускулите.
Желязото е компонент на различни ензими, участващи в производството на енергия, особено тези в митохондриалната електротранспортна верига. Тези ензими помагат за превръщането на хранителните вещества в АТФ, енергийната единица на клетката.
Желязото е от съществено значение и за пролиферацията и диференциацията на имунните клетки, особено на лимфоцитите, които са критични за адаптивния имунен отговор. Също така подпомага фагоцитозата - процес, използван от имунните клетки за унищожаване на патогени.
Желязото е жизненоважно за развитието и функционирането на мозъка. То играе роля в синтеза на невротрансмитери, образуването на миелин и енергийния метаболизъм в невроните, които са от съществено значение за когнитивните процеси.
Комбинирани ползи
Подобрено усвояване на желязо
Витамин С значително подобрява абсорбцията на желязо в червата. Този синергичен ефект е особено полезен за хора с нисък прием на желязо или по-високи нужди от желязо, като бременни жени, малки деца и вегетарианци.
Имунна подкрепа
Комбинацията от витамин С и желязо поддържа здрава имунна система. Витамин С подобрява производството и функцията на белите кръвни клетки, докато желязото е от съществено значение за пролиферацията и функционирането на тези имунни клетки. Заедно те помагат на тялото ефективно да се бори с инфекциите.
Предотвратяване на анемия
Желязодефицитната анемия е често срещано състояние, характеризиращо се с ниски нива на хемоглобина. Като подобрява усвояването на желязо, витамин С помага за поддържане на адекватни нива на хемоглобина, като по този начин предотвратява анемията. Това е от решаващо значение за хората, изложени на риск от анемия, като жени в менструация, бременни и хора с определени хронични заболявания.
Знаете ли, че…
Още в Древността лекари като Хипократ отбелязват, че някои храни могат да лекуват анемия, като несъзнателно използват синергичния ефект на витамин С и желязото.
За разлика от повечето животни, хората не могат да синтезират витамин С в тялото си. Трябва да си го набавяме чрез диетата или под формата на хранителни добавки.
Недостигът на витамин С причинява скорбут, заболяване, което някога е било често срещано сред моряците на дълги плавания. Британският военноморски хирург Джеймс Линд открил, че цитрусовите плодове, богати на витамин С, могат да предотвратят болестта.
Витамин С се намира във високи концентрации в надбъбречните жлези, което показва неговата роля в отговора на стреса и надбъбречната функция.
Витамин С има сравнително кратък полуживот в тялото, което означава, че трябва да се попълва редовно чрез диетата.
Жените обикновено имат по-ниско общо желязо в тялото (между 2,5 и 3 гр), в сравнение с мъжете (от 3,5 до 4 гр), поради менструална загуба на кръв, бременност и раждане.
Около 65-70% от желязото в тялото се намира в хемоглобина, 10 % се съхранява в миоглобина, протеин в мускулните клетки, който осигурява кислород на мускулите.