Ръчна Българска преса с кош в ново състояние
Пресата за изцеждане на грозде и плодове е произведена от дървени летви и метална конструкция. В коша се поставя гроздето. След което се слага пресовъчния капак в центъра на коша и се нанизва на шпилка със стъпкова резба. След монтирането на лостовата система с въртеливо движение се изцежда сока за гроздето. Така поставените чепки грозде се пресоват плавно. В долната част на пресата за грозде е поставена ваничка, в единият и край, на която има улей за изтичане на гроздовия сок. Между ребрата на дървените дъски излиза чистия гроздов сок. Пресата е снабдена с крачета на подходяща височина, за да може да се постави стандартна кофа на улея за оттичане. С помощта на тази преса може да се цедят и други сочни плодове. Гроздовият сок изцеден по този начин е така нареченият първоток. Така не се налага да се изчаква пускането на сок във времето от джибрите и насищането му с танини от люспите, семките и чепките на гроздето. За винопроизводители харесващи по наситените вина с танин, пресата може да се употребява и за изцеждане на вече смляно грозде. С помощта на тази преса за изцеждане на грозде, винопроизводителят може да контролира наситеността на гроздовият сок на танин, произвеждайки виното точно по желаният от него вкус. Употребата на пресата е подходяща за изцеждане на сливи, кайсии и други плодове с цел извличане на полезният материал за производството на ракия. Така плодовете с костилки не се налага да преседяват с костилките в джибрите и се избягва горчивината, която те отделят. Дървения кош е стабилен и не позволява раздуване от натоварването на пресата. Почистването на пресата за грозде е желателно да се случва само с течаща вода, без препарати. Така дървената част придобива допълнителна якост и се оцветява от гроздовия сок. Придобива цвят на буре, което не е притеснително. При застояване и мухлясване на коша в следствие на неупотреба, пресата може да се почисти със същите препарати, с който се почистват дървените бурета. Практичен и удобен уред за любителите на традициите в производството на вино и ракия.
Технически спецификации:
Капацитет 35 кг
Ръчна операция
Диаметър 320 мм
Височина 450 мм
Обща височина: 125 см
Антистатично боядисана
Дърво от най-високо качество
Професионален
Технически характеристики
Материал: Метал, дърво
Обем на коша - 32 л.
Тегло - 15 кг