back to top

Смокини различни сортове, растения, дръвчета

Обява №
8531497
Цена
10 лв.
Местоположение

град Берковица, област Монтана
Актуализирана преди 2 дни. Валидна още 59 дни.
Допълнителна информация

Много сортове смокини с различни вкусови качества и характеристики, време на зреене, цвят, форма и размер на плода.

Мичуринска 10 или М10 - това може да се каже че е най-българския и един от най-студоустойчивите сортове смокиня, разпространен е още от времето преди освобождението по нашите земи, може да расте и узрява навсякъде в България до 1300 м. надморска височина. Възрастните растения от този сорт издържат до -22 гр. Това е и най-ранния сорт смокиня, в различните райони на България зреенето на основната реколта започва от средата на юли до началото на август. Плодовете достигат среден размер и са светло до тъмно червени/виолетови. Най-ценното му качество (среща се при много малко смокинови сортове) което всъщност притежава и го отличава от другите е, че той плододава редовно и всяка година, дори да измръзне до корен. Тоест, може да плододава на новия растеж от текущата година след измръзването му или отрязването на стъблото до земята, подобно на малините и други храсти. Първата реколта (бреба) узрява в края на юни, а основнта започва от началото на август.

Далматинска или крушовидна - това е най-едрия сорт смокиня изобщо. Може да расте навсякъде в България на места до 800 м. н. в. и където през зимата температурите рядко падат под - 16 гр. за по дълъг период от време. Както се вижда и от снимките, плодовете му достигат внушителни размери. Те са сладки и с високо съдържание на фруктоза (захар), чудесни са за прясна консумация или за преработка и консервиране. Първата реколта (бреба) узрява в началото-средата на юли, а основнта започва от края на август.

Панино или суха смокиня - както показва и името, това е един от най-добрите сортове за сушене и мой личен фаворит като вкусови качества ( и не само, на всички хора на които съм давал да го опитат им харесва много), неговото плодно месо не е толкова сочно/течно и консистенцията му е подобна на фурма. Изключително сладки (медни) плодове, които натрупват много захарност. Формата на самия плод също е доста подходяща за сушене, защото е леко сплесната, кожицата е здрава и не се напуква. Може да расте навсякъде в България на места до 800 м. надморска височина и където през зимата температурите рядко падат под - 18 гр. При подходящи условия и липса на валежи в момента на зреене, ако плодовете се оставят малко по дълго без да се берат, те дори започват да съхнат още на самото дърво. Това се дължи най-вече на така нареченото смокиново око (отвора в долната част на плода), което при този сорт е плътно затворено и по този начин през него не могат да проникнат влага или насекоми вътре в плода и да започне ферментация, както е при повечето смокинови сортове. Разбира се, освен за сушене, сорта е идеален също и за прясна консумация или преработка и консервиране. Първата реколта (бреба) узрява в края на юли, а основнта започва от началото-средата на септември.

Мъжка смокиня опрашител. Повечето сортове смокини плододават и без опрашване, но опрашването с мъжка смокиня има влияние и оказва съществена роля върху качеството и количеството на реколтата. Опрашените плодове без значение от кой сорт, са винаги по-едри, по-сладки и с по-изразени вкусови качества различни при всеки сорт, в сравнение с неопрашените такива. Плодовете на мъжките смокини нямат вкусови качества като на женските и не стават за директна консумация, но след преработка и консервиране от тях може да се приготвят различни продукти като така известното сладко от зелени смокини, сиропи, ликьори и др. Като растения имат по мощен и бърз растеж, могат да виреят навсякъде и са една идея по-студоустойчиви от женските (повечето издържат под -20 гр.), но за да могат да опрашват, добре е да се засаждат само там където през зимата температурите рядко падат под - 15 гр. за по дълъг период от време. При по ниски температури, популацията на смокиновата оса (бластофага) която извършва самото опрашване загива и то просто не се състои.

Освен тези, имам още стотици сортове смокини. От някои от тях мога да предложа отделни растения с различни размери, от други само резници за вкореняване срещу заплащане или размяна за други сортове които нямам. Повече информация при запитване.

Предлагам няколко размера растения и мъжка смокиня-опрашител също, всичките са вкоренени в контейнери (саксии) и могат да се засаждат целогодишно на открито в градината.

Сорт М10

Размер 1 - едногодишни в контейнери - 10 лв. налични.

Размер 2 - двегодишни в контейнери - 20 лв. налични.

Размер 3 - три и четиригодишни, плододаващи - 30 лв. няма в наличност.

Размер 4 - пет и шестгодишни, плододаващи - 50 лв. няма в наличност.

Далматинска

Размер 1 - едногодишни в контейнери - 10 лв. налични

Размер 2 - двегодишни в контейнери - 20 лв. налични

Размер 3 - три и четиригодишни, плододаващи - 30 лв. няма в наличност.

Размер 4 - пет и шестгодишни, плододаващи - 50 лв. няма в наличност.

Панино

Размер 1 - едногодишни в контейнери - 10 лв. налични

Размер 2 - двегодишни в контейнери - 20 лв. няма в наличност.

Размер 3 - три и четиригодишни, плододаващи - 30 лв. няма в наличност.

Размер 4 - пет и шестгодишни, плододаващи - 50 лв. няма в наличност.

Мъжка смокиня

Размер 1 - едногодишни в контейнери - 10 лв. налични

Размер 2 - двегодишни в контейнери - 20 лв. няма в наличност.

Размер 3 - три и четиригодишни, плододаващи - 30 лв. няма в наличност.

Размер 4 - пет и шестгодишни, плододаващи - 50 лв. няма в наличност.

Изпращам с Еконт из цялата страна.

Забележка: Текста с описанието и всички снимки в обявата са мои лични от собствените ми растения. Моля да не ги използвате за лични или други цели, без да сте ме попитали предварително и изрично да съм дал съгласието си за това.

Напиши първи коментар Покажи коментарите към обявата
Контакт с подателя
Контакт с подателя на обявата
Красимир Колов
Изпрати съобщение
Влезте в сайта или се регистрирайте за да може да напишете лично съобщение. Вход в сайта / Регистрация
Адрес на подателя
област Монтана, Берковица
Този сайт изпозва бисквитки. Вижте повече