Японски ножове SATAKE Gizō sa reta - Deba и нож Masahiro - Sashimi(Yanagiba)
При закупуване на 2та ножа подарък воден заточващ камък -3000/8000#
При закупуване на 1 нож Satake или Sashimi БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.
1. Японски Традиционен нож SATAKE Gizō sa reta - форма на острие Deba 210мм
Gizō sa reta(изкован на японски)
Форма на острието (Deba-изпъкнало острие).
* Острие - високовъглеродна стомана
/5Cr15MoV/( Въглерод - 0,5%, Cr - Хром 15%, Mo - Молибден: 0,60 %, Mn -Манган - 1,00%, V - Ванадий - 0,10%, Si - Силиции - 1,00%)
- Твърдост на стоманата - 58 HRC
- Обща дължина - 36 см.
- Дължина на острието - 21 см.
- Ширина на острието - 2 - 5,8 см.
- Острието е с дебелина около 4.1 мм.
тегло - около 315гр.
- Материал на дръжката: магнолиево дърво
- Метод на заточване: едностранно
Традиционно се смята, че едноъгълното острие реже по-добре и прави по-чисти срезове, въпреки че изисква повече умения за използване от острието с ръб, което е заточено двустранно (двойно скосяване).
По принцип дясната страна на острието е под ъгъл, тъй като повечето хора използват ножа с дясната ръка.
Ножовете от тази серия са направени в духа на традицията и японския стил, вкоренени преди стотици години, когато майсторите са ковали най-добрите самурайски мечове. Остриетата на ножовете от серия Satake Gizō sa reta са заточени от майстори с над 30 години опит, те са изключително остри.
Японският нож Deba е традиционен нож, използван от готвач за приготвяне на цяла риба от почистване до порциониране. Дебелината му го прави идеален за филетиране на риба, рязане на рибни бодли, премахване на хрущяла на перките или нарязване на деликатни морски дарове. Ножът Deba може да се използва и за приготвяне на птиче или друго месо с малки кости или сухожилия.
Задната част на острието е по-широко и дебело - използва се предимно за рязане на рибни кости и кокали.
Като предната част е главно за филетиране на риба.
Дръжката е изработена с типичното японско внимание към детайла, дърво от Магнолия( Magnolia), подсилено с пластмасов пръстен.
Удобен и изключително остър той е подходящ както за любители така и за професионалисти.
Традиционната японска кухня се основава предимно на риба и зеленчуци, които се приготвят по различни начини. Това изисква използването на специално проектирани ножове, които популярно се наричат ножове в японски стил. Ножове като Deba, Yanagiba и Usuba са инструменти, които всеки суши майстор определено притежава.
Поддръжка на ножове:
• Всички ножове SATAKE Gizō sa reta /Deba са изключително остри, затова ви препоръчваме да ги използвате внимателно.
• Ножовете SATAKE Gizō sa reta не трябва да се използват за рязане на замразени продукти (с изключение на сериите, предназначени за тази цел).
• Не използвайте ножове за цели, различни от храна.
• Използвайте дървени или пластмасови дъски за рязане.
• Ножовете не трябва да се мият в съдомиялни машини, защото това засяга режещия ръб.
• Измийте ножа в топла вода с малко препарат за миене на съдове.
• След измиване избършете ножа.
Произход: Япония, град Сакаи в префектура Осака.
2. Японски нож от Серия на Масахиро - вид - Sashimi (Yanagiba)/за суши/месо за дясна ръка 240mm острие.
Вид на стоманата: White steel #2 (shirogami)/Състав- Въглерод - 1,1 - 1,2%, Si - Силиций - 0,1 - 0,2 %, Mn - Манган - 0,2 - 0,3%, P - Фосфор - 0,025%, S - Сяра - 0,094%/
Дължина на острието - 24 см
Обща дължина: 38см
Материал на дръжката: магнолиево дърво
Ширина на острието - 3,3см
Твърдост: 59 +/- 1 HRC
Заточване: Едностранно
Тегло: 164 г.
Вид Стомана: White steel #2 има минимални примеси( C - Въглерод - 1,1 - 1,2%, Si - Силиций - 0,1 - 0,2 %, Mn - Манган - 0,2 - 0,3%, P - Фосфор - 0,025%, S - Сяра - 0,094%) и много фина зърнеста структура, така че е идеален за фини режещи инструменти като японски ножове в традиционен стил.
Masahiro е компания, разположена в град Секи на префектура Гифу, който се нарича град на остриетата, и произвежда и продава кухненски ножове и машинни остриета.
Те извършват интегрирано производство в Япония за почти всички процеси, от избор на материал до закаляване и довършване на остриета. Тяхната изключителна острота е създадена от занаятите на занаятчии, които се занимават с изработката на кухненски ножове от много години.
• Японски кухненски нож Masahiro Нож Sashimi(Yanagiba) за дясна ръка 240мм острие
• В наши дни може да се използва и за рязане на големи парчета месо (особено за пържоли) поради дългото си тънко острие.
• Ножът Sashimi/Yanagiba е предназначен предимно за обработка на риба, рязане на сашими или суши или месо. Стилът е от японския регион Канто (Токио). Дължината и единичен скосен ръб ви позволяват да направите едно плавно издърпване, за да нарежете чисто сурова риба и морски дарове, без да наранявате или да се образуват груби повърхности.
• Подходящ за суши, сашими както и месо.
• Острието е с традиционна форма, издължено и едностранно заточено според предназначението си за работа с дясна или лява ръка. Изработено от неръждаема стомана.
• Дръжка с овална форма и с лек ръб според предназначението си, за работа с лява или дясна ръка, изработена от естествено дърво Магнолия, като острието е термично набито.
• Ножът е лек, остър и удобен за предназначението си като всеки оригинален Японски кухненски нож.
• Най-висок приоритет се поставя на здравината, форма която е лесна за хващане и не причинява умора дори след дълги часове употреба.
• Дръжката е типична за японския дизайн на ножове като е изработена от магнолия.
• Да не се мие в миялна машина!
Производител: Секизо Япония ( Sekizo Japan ), Произведен в Япония!
Някои от отличителните черти на ножовете Sashimi са японска дръжка и заточено острие с длето с изключително малък ъгъл. Най-известният Сашими Бочо на име Янагиба. Изразът ”yanagiba” в Япония означава ”върба”, тъй като острието на ножа наподобява върбово листо.
Въпреки че е „проста“ въглеродна стомана, White steel #2 има много добро задържане на ръбовете и също така е много лесна за повторно заточване. Препоръчва се за потребители за първи път на японски ножове в традиционен стил. White steel #2 има минимални примеси( C - Въглерод, Сяра - S, Манган - Mn) и много фина зърнеста структура, така че е идеален за фини режещи инструменти като японски ножове в традиционен стил.
Стомана на изработване на ножа:
Според химичния си състав и класификацията по скалата по Rockwell стоманата 5Cr15MoV има следните характеристики:
Твърдост по рокуел /HRC/ 56 до 58 Hrc.
- Добро запазване на ръба.
- Висока устойчивост на корозия - съдържа над 15% хром.
- Добра устойчивост на износване.
- Добра устойчивост на износване при натоварена употреба.
- Лесно заточване, тъй като стоманата не е прекалено твърда.
- Добра издръжливост: за средна и натоварена употреба.
Състав на неръждаема стомана
5Cr15MoV
* Въглерод - 0,5%: Подобрява твърдостта и устойчивостта на износване.
Присъства във всички стомани. Той е най-важният елемент за закаляване. Наличието му увеличава силата на стоманата, но намалява издръжливостта й.
* Хром 15%: За якост на разтягане и запазване на острието, подобрява устойчивостта на корозия и износване.
Добавя се, за да увеличи износоустойчивостта, твърдостта и най-вече за устойчивостта на корозия. Стомана с поне 13% хром, обикновено се счита за неръждаема.
Независимо от наименованието, всяка стомана може да ръждяса, ако не е правилно поддържана.
* Молибден: 0,60 %Повишава гъвкавостта и здравината.
Участва в създаването на карбиди, предотвратява крехкостта и поддържа якостта на стоманата при високи температури.
* Манган - 1,00%: Повишава твърдостта.
Допринася за поддържането на зърнеста структура на стоманата, засилва твърдостта и износоустойчивостта. Присъства в повечето стомани с малки изключения.
* Ванадий - 0,10% - Подобрява устойчивостта на износване и втвърдяването.
Допринася за износоустойчивостта (участвайки в създаването на карбиди) и твърдостта. Прецизира зърнестата структура на стоманата, което подсилва издръжливостта и позволява острието да бъде точено с много остър ръб.
* Силиции - 1,00% - Повишава твърдостта на стоманите.
* Като ”замърсители” могат да се определят фосфора и сярата. Тези два елемента намаляват издръжливостта на стоманата. Наличието им в някаква степен, обаче, е почти неизбежно, защото са част от процесите на производство на стомана. Сярата увеличава податливостта на стоманата към машинна обработка и често се ползва при стоманите за инструменти, но при ножовете е нежелана.
* Какво представлява стомана 5Cr15?
5Cr15 е неръждаема стомана на умерена цена, която се използва от много производители на ножове по света. Тя е много подобна на стоманата 420hc, но има малко по-малко ванадий, повече хром и добавен молибден.
Един от най-важните фактори за ефективността на ножа е видът на стоманата, от която е направен. Това определя здравината на остриетата, издръжливостта, задържането на ръба и цялостната производителност.
5Cr15 е стомана, която придоби популярност поради добрата си устойчивост на корозия поради добро количество хром. Заедно с това, той също е много лесен за заточване с подходящите инструменти. (водни заточващи камъни които продавам).
Твърдостта на стоманата може да варира в широки граници в зависимост от вида на термичната обработка, приложена към ножа. 5Cr15 обикновено се закалява до около 54 до 56 HRC, въпреки че е известно, че някои производители го използват до 58 HRC.!
* Издръжливост
Една от областите, в които 5Cr15 наистина блести, е цялостната му здравина. Тъй като не е супер твърда стомана, тя може леко да се огъне и да издържи доста добре на удар и странични сили, които биха довели до счупване на някои по-твърди и по-малко здрави стомани.
Много потребители на тази стомана съобщават, че общата стабилност на ръба е много добра и не е склонен към търкаляне или начупване.
* Устойчивост на корозия
Една от основните причини 5Cr15 да стане толкова популярна стомана за кухненски и джобни ножове и ножове с фиксирано острие е цялостното й високо ниво на устойчивост на корозия.
За да се счита за истинска ”неръждаема стомана”, сплавта трябва да съдържа 13% или повече хром. Това, заедно с добавянето на молибден, помага на стоманата за ножове да избегне ръждясване или оцветяване при нормална употреба.
* Заточване
Една от любимите ми характеристики на 5Cr15 е, че се заточва изключително лесно. Това е страхотна стомана за някой, който се учи да точи или който не иска да бъде разочарован, опитвайки се да получи остър като бръснач ръб на много по-твърда висококачествена стомана.
Освен че е много лесен за заточване, той може да постигне изключително високо ниво на острота. Доста лесно е, дори и за начинаещ да го заостри, за да се получи острие като бръснач. Поради тази причина това е страхотна стомана за ножове. за по-нови собственици на ножове.
* 420 - Може би най-често използваната стомана. Сравнително мека (съдържанието на въглерод е около 0.5%), но с голяма корозоустойчивост.
* 440A / 440B / 440С - Тези три вида стомана се характеризират с висока корозоустойчивост. Съдържанието на въглерод в тях е както следва: 440А (0,75%), 440В (0.9%), 440С (1.2%). В същото време, запазват отлични режещи характеристики (особено 440C) и притежават голяма твърдост. 440C се смята за една от добре балансираните, като свойства стомана за ножове.
* 420HC / 12C27 - Наподобяват 440А. 420HC се използва от американската фирма Buck и се различава доста от стомана 420 на други производители, тъй като технологията на обработка значително подобрява качествата ѝ.